Bezlepková Dieta - Sušenky

13. prosince 2007 v 14:42

Rychlé sušenky

300 g Jizerky, 175 g tuku, 1 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva , 125 g cukru
Všechny suroviny smícháte a vypracujeme tuhé těsto, které uložíme alespoň na 2 hodiny do ledničky. Z těsta vyválíte plát asi 0,5 cm vysoký a, vykrajujeme různé tvary sušenek, které potřeme vajíčkem a pečte v předehřáté troubě do světle růžova.
Náš typ: Sušenky můžeme slepit pikantní marmeládou, polít čokouládou nebo je jíst jen tak odpoledne k čaji. Pokud pokužijeme do těsta cukr krystal, budou sušenky kropenaté.

Výtečné pohankové sušenky

1 hrnek pohankových vloček, 1 hrnek mouky / např. Jizerka, Mantler /, 1 hrnek cukru moučka, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1/2 hrnku rozpuštěného másla /Hera /, 1 vejce, ořechy, kokos, rozinky, čokoláda na vaření, skořice, kakao.
Do misky nasypeme pohankové vločky, mouku, cukr, prášek do pečiva, nasekané vlašské ořechy, nasekanou čokoládu na vaření, kokos, rozinky, špetku skořice, trochu kakaa. Přidáme vejce, máslo a utvoříme hmotu, z které tvarujeme rukou kuličky. Ty položíme na pečící papír a trochu přimáčkneme tak, že vzniknou placičky. Pokud se těsto hodně lepí, přidáme mouku nebo při tvoření kuliček namáčíme ruce ve vodě. Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 150 -170°C. Z plechu sundáme až po vychladnutí, horké se lámou. Pro sváteční variantu můžeme dát doprostřed mandli nebo upečené "pocákat" čokoládou. Peču z dvojité dávky, protože sušenky jdou rychle na odbyt. / 1 dávka = asi 50 ks /. Záleží na tom, kolik přidám ořechů a ost. ingrediencí. Dobrou chuť.

Sušenky s ořechy a čokoládou

100 g másla, 50 g cukru krupice, 1 vejce, 120 g mouky Mantler, 1/2 lžičky Xantanové gumy, 1/2 lžičky skořice, trochu soli a jedlé sody, 100 g nasekaných ořechů, 100 g nasekané čokolády
Změklé máslo šleháme do pěny s cukrem a zašlenáme vejce. Zapracujeme mouku rozmíchanou se solí, sodou a skořicí. Nakonec zamícháme ořechy a čokoládu. Na plech dáme pečicí papír a na něj děláme malé hromádky, které rozmáčkneme. Pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi 8 - 10 minut.

Křehké sušenky

1 balíček sucharů Zátkův kukuřičný plátek, 1 broskvový jogurt Madeta (ve skleničce), meruňková marmeláda, 1 dortová oříšková poleva Schwartau, na ozdobu loupané mandle, naložené višně, strouhaný kokos
Suchary rozkrojíme na polovinu. Vzniklé čtverečky potíráme jogurtem, do kterého jsme dle chuti přimíchali marmeládu, a lepíme vždy dva k sobě. Sušenky poléváme rozpušťenou polevou a zdobíme mandlemi, višní nebo strouhaným kokosem. Před podáváním necháme vychladit.

Slané sýrové tyčinky

200 ml mléka, 40 g droždí, 500 g mouky Mantler, 250 g Hery, 200 g strouhaného sýra, 1 lžička mleté papriky, sůl
Droždí rozmícháme v mléce, přidáme mouku, Heru, strouhaný sýr, mletou papriku (nemusí být) a sůl. Dobře vypracujeme těsto, které rozválíme a rádlem krájíme tyčinky.

Bezlepkové piškoty

6 vajec, 200 g cukru - jemná krupice, 240 g bezlepkové mouky (Promix UNI, Mantler), 1/2 dcl vlažné vody, lžíce práškového cukru
Oddělíme žloutky a bílky. Žloutky s vlažnou vodou vyšleháme zvlášť s polovinou cukru. Bílky také vyšleháme samostatně s druhou polovinou cukru. Obě hmoty spojíme a nakonec zlehka přidáme bezlepkovou mouku. Piškoty kulaté, nebo podlouhlého tvaru stříkáme na pečící papír hladkou trubičkou. Ihned je poprášíme pomocí sítka práškovým cukrem. Přebytečný cukr sesypeme a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Piškoty můžeme kromě běžného použití také slepovat máslovým čokoládovým krémem a rožky máčet v čokoládě.

Dětské piškoty

4vejce,200g mouky MANTLER,150g moučkového cukru,6 lžic horké vody,na špičku nože xantanové gumy a na špičku nože jedlé sody
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutky šleháme s vodou do pěny,přidáme cukr a znovu šleháme. Do hmoty postupně přidáváme mouku s xantanovou gumou a nakonec zlehka vmícháme sníh. Těsto vytlačujeme sáčkem na plech pokrytý pečícím papírem. Pečeme při 150°C a necháme vychladnout na plechu.

Sušenky od kulatého stolu

2 a 1/4 hrnku mouky(UNIMIX a Mantler), 1 hrnek cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 0,5 lžičky soli, 1 lžička kypřícího prášku, 1 hrnek krájených ořechů, 150 g krájené čokolády, 3/4 Hery, 2 vejce
Všechny suroviny dobře promícháme a těsto necháme asi 2 hodiny v ledničce odpočinout. Na pečící papír tvarujeme placičky. Pozor, pečením se roztékají. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C. Po vychladnutí můžeme sušenky ozdobit čokoládnou.

Pohankové cukroví

250 g pohankové mouky, 250 g rozměklého tuku /Hera nebo máslo/, 6 lžicbílého vína, moučkový a vanilkový cukr na obalení
Mouku, tuk a bílé víno rukama dobře propracujeme v těsto které necháme odležet v chladu /nejlépe 24 hod/. Potom jím naplníme lis na těsto a na vymazaný plech (nebo pečící papír) tvoříme cukroví. Pečeme v horké troubě. Hotové, ještě teplé cukroví, obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým cukrem.

Oříškové kroužky

300 g bezlepkové mouky, 100 g másla, 150 g moučkového cukru, 3 vejce, 130 g mletých ořechů, špetku skořice.
Máslo, cukr, vejce a skořici ušleháme do pěny. Potom přidáme ořechy a mouku a zlehka zamícháme. Řezanou tribičkou stříkáme na pečící papír malé kroužky. Pečeme při 150 °C. Polovinu kroužku můžeme po vychladnutí máčet v čokoládě.

Vanilkové rohlíčky

250g másla, 100 g práškového cukru, 100 g mletých ořechů, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 350 g bezlepkové mouky(Promix UNI nebo Mantler). Na obalení: 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukr.Papír na pečení.
Všechny suroviny spojíme v těsto, které necháme nejlépe do druhého dne v ledničce odležet. Potom rukou, nebo strojkem tvarujeme rohlíčky, které ukládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme asi 7 minut minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů C. Ještě teplé obalujeme v cukru.

Linecké pečivo

250 g směsi Promix UNI (nebo Mantler), 50 g moučkového cukru, 150 g másla (nebo Hery), 20 g smetany na šlehání, 1 vanilkový puding Dr Oetker, citronová kůra z 1 citronu.Pečící papír.
Všechny suroviny zpracujeme ve vláčné těsto, které uložíme do chladne. Nejlépe druhý den vyválíme asi 3 mm silnou placku a vykrajujeme cukroví, které ukládáme na plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, až okraje začnou růžovět. Po vychladnutí slepujeme ostřejší marmeládou, poléváme citronovou polevou a zdobíme barevnými kuličkami, slepujeme máslovým krémem a poléváme čokoládou. Z těsta na linecké pečivo lze vyrábět také rohlíčky.

Oříškové sušenky

200g solamylu (nebo naturamylu),200 g bezlepkové mouky Mantler, 4 lžíce sojového mléka v prášku, 5 lžic práškového cukru, 1 lžíce bramborové vlákniny - Fibra od Palety Lipnice(nebo jablečné vlákniny), 100 g mletých vlašských ořechů (nebo para ořechů), 2 vejce, 3 lžíce zakysaného podmáslí, 6 lžic oleje.(Jako odměrku používám vrchovatou starou polévkovou lžíci, která je větší než obvyklá. 200 g mouky Mantler = 4 polévkové lžíce.)
Promíchám solamyl, mléko v prášku, vlákninu a mleté ořechy. Potom přidám vejce, podmáslí a olej a těsto dobře vypracuji. Na vymaštěném plechu, nebo pečícím papíře, tvořím lžící malé placičky. Těsto lze také plnit do formiček, které je nutné předem vysypat kokosem. Sušenky peču v mikrovlnné troubě na programu crisp - 4 minuty. V klasické troubě lze sušenky péct také, ale delší dobu.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama



Oficialní video ze Breaking Dawn (Rozbřesk)